Bella Ciao

Bella Ciao

Bella ciao este, din punct de vedere istoric, spectacolul care a marcat începutul renașterii folclorului italian. De la prima sa reprezentație din 1964, la Festivalul dei Due Mondi din Spoleto, însoțită de o controversă furibundă, au pornit toți muzicienii care astăzi lucrează cu mare succes pentru a aduce muzica populară italiană în piețele din întreaga lume.

 

 În 2014, cu ocazia celei de-a 50-a aniversări, o distribuție formidabilă, incluzând unele dintre cele mai importante figuri ale muzicii universale italiene, precum Lucilla Galeazzi, Elena Ledda , Ginevra Di Marco, Alessio Lega.... s-a ocupat de remontarea spectacolului sub îndrumarea muzicală a lui Riccardo Tesi.

Succesul obținut în întreaga Europă a fost o dovadă că astăzi cântecele din Bella ciao nu numai că își păstrează toată puterea expresivă, dar au dobândit o nouă urgență în lumea globalizată pentru valorile lor libertare, pacifiste și civice.

De la balcoane la piețe: Bella ciao este imnul justiției sociale, un cântec al libertății, al păcii, al speranței și al fraternității.

Spectacolul original din 1964 avea o conotație geografică puternic nordică, deoarece la acea vreme cercetarea cântecelor populare, aflată încă într-o fază de pionierat, nu abordase imensul repertoriu din sud.

 

De aceea, în 2021, inspirat de un alt spectacol istoric imediat după Bella Ciao, Ci ragiono e canto de Dario Fo în 1966, grupul a decis să lărgească granițele acestei fresce populare, creând "a sud di Bella ciao", și să găsească un fir roșu prin dragoste, muncă și revoltă cântate din punctul de vedere al sudului. Ritmuri noi (tamurriata, ballo tondo, pizzica), melodii născute din influențele mediteraneene.

Influențe mediteraneene, poezie mai lirică în cântecele de dragoste și mai crudă în cântecele de revoltă, toate contradicțiile sudului sunt prezente în aceste cântece, care ne ajută încă o dată să ne înțelegem și să ne descifrăm prezentul nostru.

 

Vor interpreta: 

 

Riccardo Tesi: organetto, direzione musicale

Elena Ledda : voce

Lucilla Galeazzi : voce

Ginevra Di Marco: voce

Nando Citarella: voce, tamburello, chitarra battente

Maurizio Geri : voce , chitarra

Franceso Savoretti: percussioni, voce

Claudio Carboni : saxAdevărata poveste Bella Ciao care va reînnoi rădăcinile și ne va proiecta în basmul viitorului.

 

Bella Ciao:  “O minunăție de spectacol” - Pour les connaisseurs!

 

 

 

 

Tot ce te intereseaza, direct in inbox.
Aboneaza-te la newsletter-ul nostru, fii primul la care ajung evenimentele noi.
Nu ai gasit inca evenimentul tau?
Cauta aici dupa cuvinte cheie.
Urmareste noutatile pe:
© 2024 Ticketing Nation S.R.L. . Toate drepturile rezervate.
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Am inteles