Drumul Vinului

Drumul Vinului

Ai ocazia sa vizitezi, sa degusti sau chiar sa îți creezi propriul cupaj, sa iei masa în vie sau sa afli si mai multe despre acest domeniu.

 

In această primavara, timp de 10 weekenduri îti propunem sa ne însoțești la evenimentele dedicate istoriei, culturii si vinului. Basilescu, SERVE - Ceptura, Metamorfosis, Budureasca sunt cateva din cramele frumoase, noi si cu o tehnologie de ultima generatie fara a scoate autenticul si traditionalul din ecuatie.

 

În România sunt peste 140 crame active și peste 30 dintre acestea practică turismul viticol, ţara noastră aflându-se pe locul 13 în topul mondial al celor mai mari producători de vin, conform datelor preliminare publicate recent de Organizația Internațională a Viei și Vinului (OIV). În total, pe teritoriul țării noastre sunt înregistrate peste 250 de crame, dar doar 140 dintre ele produc și vând vin îmbuteliat, iar dintre acestea aproximativ un sfert pot susține turism vitocol, potrivit statisticilor(doua platforme de expertiza in domeniu). Restaurarea conacelor din apropierea podgoriilor si peisajele deosebite au inceput sa atraga tot mai multi turisti si sa ii ajute pe proprietarii de crame in procesul de promovare a zonelor in care acestia cultiva vita-de-vie. 

 

Turismul viticol, cunoscut și sub denumirile de oenoturism sau enoturism, reprezintă mai exact circuite organizate la crame, cu prezentarea proceselor tehnologice, vizite în vii, degustări de vin ghidate și cazari la crame sau în apropierea acestora.

 

Conacul, este reședința din provincie a nobililor feudali, sau marilor boieri, moșierilor mari proprietari de pământ. În cadrul satelor mari de pe marile proprietăți în centru se afla conacul proprietarului, iar lângă el locuințele pentru muncitorii agricoli.

 

Cuvântul românesc "conac" provine din cuvântul din konak, cuvant turcesc, cu același sens.

 

 Muntenia este o regiune a tarii care devine din ce in ce mai celebra pentru vinurile și conacele sale. Din Bucuresti pana aproape de Buzau sau dincolo de Ploiesti sunt multe obiective de vizitat, de admirat și cativa oameni care inca stiu povestile acestor locuri.

 

Vinul a devenit emblematic pentru zona de sud a Romaniei, Dealul Mare fiind regiunea unde viile se bucura in medie de 22 zile cu mai mult soare (decât in alte zone ale țarii), un factor foarte important, mai ales pentru vinurile rosii, regiunea purtând si numele de "Patria vinului roșu".

 

Nouă ne place tare zona Dealul Mare, o zona DOC apropiată de multe zone din Franța, Italia pentru că aici poți întâlni sortimente de vin din struguri fie de soi românesc (fetească regală, fetească neagră, tămâioasă, busuioacă, negru de Dragăsani) fie soiuri nobile din Toscana sau Bordeaux.

 

Avem o multitudine de sortimente de vin rosu, din struguri de soi autentic romanesc, Feteasca Neagră sau din cei mai celebri de la Cabernet sau Merlot, iar cramele se intrec intre ele an de an pentru a produce vinuri care mai de care mai apreciate și premiate, la noi sau peste hotare.

 

Intensitatea gustului, gradul de alcool,  soiurile de struguri folosite la crearea vinului - acestea desăvârșesc gustul și dau fiecarui vin o particularitate, iar numarul de sortimente, terroirul, altitudinea sau echipa de oameni, experții in crearea vinului face diferenta intre crame.

 

 Vizitarea cramei, pranzul, gustarile pot fi singurele elemente comune ale acestor vizite organizate de noi. Conace ca Pană Filipescu, Bellu, Salina Prahova sau Muzeul Ceasului din Ploiesti sunt particularitațile alese de noi pentru evenimente complexe.

 

Tot ce te intereseaza, direct in inbox.
Aboneaza-te la newsletter-ul nostru, fii primul la care ajung evenimentele noi.
Nu ai gasit inca evenimentul tau?
Cauta aici dupa cuvinte cheie.
Urmareste noutatile pe:
© 2024 Ticketing Nation S.R.L. . Toate drepturile rezervate.
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Am inteles