DANA CIOCARLIE-CHRISTOPH  KÖNIG-ORCHESTRA NATIONALA RADIO
16
iun
DANA CIOCARLIE-CHRISTOPH KÖNIG-ORCHESTRA NATIONALA RADIO
SALA RADIO, Bucuresti
16 iunie 2023, Ora 19:00

Info eveniment

DANA CIOCÂRLIE-CHRISTOPH  KÖNIG-ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO (Concert la care este valabil şi Abonamentul ONR)
Vineri, 16 iunie 2023, ora 19.00
Sala Radio
ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO
Dirijor:  CHRISTOPH  KÖNIG
Solistă: DANA CIOCÂRLIE  –  pian
A. Dietrich: Uvertura în Do major, op. 35
W. A. Mozart: Concertul nr. 25 în Do major pentru pian și orchestră, KV 503
L. van Beethoven: Simfonia nr. 5 în do minor, op. 67

Din Franța la București:

Pianista DANA CIOCÂRLIE cântă MOZART la Sala Radio

 

Vineri, 16 iunie 2023 (19.00), pe scena Sălii Radio va urca pianista DANA CIOCÂRLIE. Stabilită de mulți ani în Franța, artista a făcut parte în 2018 dintre cei trei finaliști nominalizați la „Victoriile Muzicii Clasice”/„Victoires de la Musique Classique” – premiu anual acordat în Franța pentru performanță în muzica clasică. Nominalizarea s-a datorat proiectului pe care Dana Ciocârlie l-a inițiat în jurul Integralei pentru pian ce poartă semnătura lui Robert Schumann. Alături de ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO, Dana Ciocârlie va interpreta în fața publicului bucureștean Concertul nr. 25 pentru pian și orchestră compus de MOZART.

 

Evenimentul va fi dirijat de dirijorul german CHRISTOPH  KÖNIG, care a urmat studii de perfecționare sub tutela unor celebri muzicieni, ca Sergiu Celibidache și Sir Colin Davis. Începând din stagiunea 2023 – 2024, acesta va prelua conducerea orchestrei simfonice a radioteleviziunii spaniole.

Seara de la Sala Radio se va deschide cu Uvertura în Do major, creată de Albert Hermann Dietrich (1829 – 1908) – compozitorul și dirijorul german care a studiat compoziția cu Schumann și a fost bun prieten cu Brahms.

 

În partea a doua a serii veți asculta SIMFONIA a 5-a de BEETHOVEN, care cuprinde cea mai celebră deschidere din istoria muzicii (creată din patru note) și este una dintre cele mai des cântate simfonii în lume. Este cunoscută ca Simfonia destinului, deși nu este un nume dat de creatorul ei.

Deși s-a spus anecdotic de multe ori că Beethoven ar fi simțit că așa se aude destinul bătând la ușa sa, declarația nu este una autentică. Mai probabil este ca trilul unui sticlete să fi atras atenția compozitorului, Beethoven folosind inspirația din lumea păsărilor atunci când, în aproximativ aceeași perioadă, compunea Pastorala (a 6-a simfonie).

După moartea lui Beethoven, Schumann scria după un concert cu Simfonia a 5-a: „Deși des interpretată, își exercită puterea asupra tuturor epocilor, ca acele fenomene incredibile ale naturii, care, indiferent cât de des se produc, ne umplu de venerație și de mirare. Această simfonie va trece secolele, atâta timp cât lumea și muzica vor exista.”

 

Din anul 2010, dirijorul german CHRISTOPH KÖNIG este dirijor principal și director muzical al ansamblului Solistes Européens din Luxembourg. A debutat ca dirijor în SUA în 2010 și de atunci sub bagheta sa au evoluat orchestrele simfonice din Pittsburgh, Indianapolis, New Jersey, Houston, Oregon, Toronto și celebrul ansamblu Los Angeles Philharmonic.  

Între 2009 și 2014 a fost dirijor principal pentru Orquestra Sinfónica do Porto Casa da Música - Portugalia, ansamblu alături de care a făcut turnee în Europa și Brazilia. Între 2003 și 2006 a ocupat aceeași funcție la Malmö Symphony Orchestra – Suedia și a fost dirijor principal invitat al Orchestrei Filarmonice din Gran Canaria - Spania.

Colaborările sale includ apreciate ansambluri europene ca Staatskapelle Dresden, Orchestre de Paris, Netherlands Philharmonic, Wiener Concertverein, Warsaw Philharmonic Orchestra, Danish National Symphony, Royal Philharmonic Orchestra, BBC National Orchestra of Wales, Mozarteum Orchestra Salzburg, Beethoven Orchestera Bonn, BBC Scottish Symphony Orchestra.

 

Profesor la Școala Normală de Muzică „Alfred Cortot” din Paris și profesor de muzică de cameră la Conservatorul Național Superior de Muzică și Dans din Lyon, pianista DANA CIOCÂRLIE a primit, în 2017, titlul de „Artist Yamaha” din partea Yamaha Music Europe.

Integrala pentru pian a lui  Schumann pentru care a primit nominalizarea la premiile „Victoriile Muzicii Clasice”/„Victoires de la Musique Classique” a fost înregistrată în perioada 2012 - 2016 cu prilejul a 15 concerte publice susținute în Palatul Béhague, sediul Ambasadei României la Paris. În octombrie 2017, cu prilejul lansării Integralei Schumann, Dana Ciocârlie a susținut pe una dintre cele mai importante scene pariziene - Teatrul Champs Élysées - un concert dedicat integral lui Robert Schumann.

Dana Ciocârlie a studiat la București și la Paris și talentul său a fost recunoscut prin numeroase premii internaționale la competiții de prestigiu. Numeroasele sale recitaluri sau concerte cu orchestră au purtat-o pe toate meridianele lumii: în SUA (Boston, New York, Houston, Los Angeles), Canada, Japonia, China, Hong Kong, Europa (Germania, Elveția, Spania, Belgia, Italia, Olanda, România).  În Franța a fost aplaudată la Paris: Radio France, Muzeul Orsay, Auditorium-ul Louvre, Teatrul Champs-Elysées, Teatrul Châtelet, Amfiteatrul Operei Bastille, Sala Pleyel, Sala Gaveau, Teatrul Bouffes du Nord ș.a., dar și la Opera din Lyon, Opera din Dijon, Sala Molière din Lyon, Teatrul Național La Criée din Marsilia etc.

 

Concertul va fi transmis LIVE pe calea undelor - pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical - și LIVE online, pe site-urile celor două posturi de radio.

 

Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Sălii Radio (tel. 021 314.68.00). Pentru programul casei de bilete, vă rugăm să consultați site-ul oficial www.orchestreradio.ro - secțiunea Bilete. Biletele sunt disponibile și în sistem online - pe entertix.ro și myticket.ro - şi în librăriile Cărtureşti. Biletele și abonamentele achiziționate până la data de 1 mai 2023 prin iabilet.ro rămân valabile. 

 

Trends & News
RAD ART FAIR
16-19
mai
RAD ART FAIR
Bucuresti
Caro
GALA FOLCLORULUI  ROMANESC-2024
12
iun
GALA FOLCLORULUI ROMANESC-2024
Bucuresti
Sala Palatului
BRUCE DICKINSON + special guest Trooper
3
iun
BRUCE DICKINSON + special guest Trooper
Bucuresti
Arenele Romane
Art Safari Editia Taine si Comori
8 mar
28 iul
Art Safari Editia Taine si Comori
Bucuresti
Palatul Dacia-Romania
Tot ce te intereseaza, direct in inbox.
Aboneaza-te la newsletter-ul nostru, fii primul la care ajung evenimentele noi.
Nu ai gasit inca evenimentul tau?
Cauta aici dupa cuvinte cheie.
Urmareste noutatile pe:
© 2024 Ticketing Nation S.R.L. . Toate drepturile rezervate.
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Am inteles