OAMENI OBISNUITI
2
dec
OAMENI OBISNUITI
TNRS – Sala Mare, Bd-ul Corneliu Coposu, nr. 2, Sibiu
2 decembrie 2018, Ora 19:00

Info eveniment

OAMENI OBIȘNUIȚI

un spectacol de Gianina Cărbunariu

SCENOGRAFIE ȘI VIDEO: Mihai Păcurar
MUZICĂ: Bobo Burlăcianu
DOCUMENTARE VIDEO: Veioza Arte - Tania Cucoreanu & Andrei Ioniță
ÎN DISTRIBUȚIE: Florin Coşuleţ, Mariana Mihu, Ioan Paraschiv, Ofelia Popii, Dana Taloș, Marius Turdeanu

DURATA APROXIMATIVĂ: 1H 40MIN

„Mulți whistleblower-i (avertizori de integritate) nici măcar nu știau ce înseamnă cuvântul “whistleblower” înainte de a deveni ei înșiși whistleblower-i. Erau pur și simplu buni angajați care își făceau treaba conștiincios și de aceea li s-a părut normal să vorbească, să atragă atenția superiorilor atunci când au descoperit anumite abuzuri, nereguli în mediul lor de lucru. Aceste abuzuri sau nereguli nu priveau propria persoană, ele aveau însă ca efect un risc major adus oamenilor, interesului public. Ei nu au acționat pentru propriul interes, ci pentru interesul public. Nu au sesizat nereguli care priveau propria persoană, ci nereguli, nedreptăți, corupție și abuz din sistem. Indiferent de background (vârstă, educație, naționalitate, domeniu de lucru), există un model pentru cazurile de whistleblowing.

Imediat ce au lansat un semnal de alertă, acești oameni, în loc să fie recompensați în vreun fel de către societate, s-au găsit în această situație absurdă: hărțuiți de angajator, făcuți să arate ca niște criminali în ochii colegilor, izolați de restul angajaților, luptând cu legislația existentă care nu îi protejează destul sau chiar deloc, în imposibilitatea de a-și găsi un nou loc de muncă din cauza faptului că reputația lor a fost distrusă. Acești oameni și-au pierdut carierele, locurile de muncă, uneori chiar familiile și sănătatea, casele, fiind tot timpul sub o presiune extremă. Însă nu au renunțat la cauza lor pentru că aveau siguranța că fac ceea ce este just, că au luat decizia morală corectă într-o situație limită în care au fost puși să aleagă. Asemenea oameni au existat dintotdeauna, însă noile posibilități de a face anumite lucruri publice (internet, media) joacă un rol crucial în expunerea cazurilor lor către o audiență mai largă. Ce lipsește încă în acest tablou este însă o legislație clară care să îi protejeze și să le aducă o recunoaștere în locul pedepselor pe care le primesc. Proiectul reunește 8 cazuri de whistelbloweri din Italia, Anglia și România, țări europene cu contexte și legislații diferite în ceea ce privește situația avertizorilor de integritate.“ (Gianina Cărbunariu)

Spectacol realizat în cadrul proiectului Be SpectACTive!, proiect co-finanțat prin programul Europa Creativă, în care TNRS este implicat în perioada 2014-2018. Celelalte structuri partenere sunt: Capotrave/Kilowatt Festival Sansepolcro (IT), Bakelit Multi Art Center Budapesta (HU), B-51 Ljubljana (SL), Domino- Perforacije Festival- Zagreb (HR), London International Festival of Theatre (UK), Tanec Praha (CZ), York Citizens Theatre Royal (UK).

 

CU MULȚUMIRI SPECIALE AVERTIZORILOR DE INTEGRITATE:
ORNELLA PIREDDA, CIRO RINALDI, SHARMILA CHOWDHURY, EILEEN CHUBB, IAN FOXLEY, ALIN GOGA, CLAUDIU ȚUTULAN, LIVIU COSTACHE

Trends & News
RAD ART FAIR
16-19
mai
RAD ART FAIR
Bucuresti
Caro
GALA FOLCLORULUI  ROMANESC-2024
12
iun
GALA FOLCLORULUI ROMANESC-2024
Bucuresti
Sala Palatului
BRUCE DICKINSON
3
iun
BRUCE DICKINSON
Bucuresti
Arenele Romane
Art Safari Editia Taine si Comori
8 mar
28 iul
Art Safari Editia Taine si Comori
Bucuresti
Palatul Dacia-Romania
Tot ce te intereseaza, direct in inbox.
Aboneaza-te la newsletter-ul nostru, fii primul la care ajung evenimentele noi.
Nu ai gasit inca evenimentul tau?
Cauta aici dupa cuvinte cheie.
Urmareste noutatile pe:
© 2024 Ticketing Nation S.R.L. . Toate drepturile rezervate.
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Am inteles