YVONNE
2
apr
YVONNE
TNRS – Sala Mare, Bd-ul Corneliu Coposu, nr. 2, Sibiu
2 aprilie 2020, Ora 19:00

Info eveniment

Informare privind programul de spectacole TNRS pentru perioada 23 martie – 16 aprilie 2020

Urmare a evoluției evenimentelor actuale din România, în contextul epidemiologic COVID-19, și a celor mai recente decizii luate de autoritățile centrale ale statului, Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu anunță suspendarea tuturor spectacolelor programate în perioada 23 martie (inclusiv) – 16 aprilie (inclusiv). Biletele cumpărate, pentru oricare dintre reprezentațiile din perioada amintită, rămân valabile pentru reprezentații viitoare, din acest an, ale acelorași spectacole. Spectatorii care doresc returnarea contravalorii biletelor pot solicita acest lucru, până în data de 16 aprilie 2020, în agenția teatrală (pentru biletele cumpărate din agenție), sau online, pentru biletele achiziționate online, în baza unui email transmis către echipa de ticketing pe adresa de  mail: contact @ entertix.ro, cu subiectul RETURNARE CONTRAVALOARE BILETE TNRS. Toate spectacolele suspendate din perioada 23 martie – 16 aprilie 2020, vor fi reprogramate, pe parcursul acestui an, iar programul actualizat va fi comunicat publicului imediat ce situația va permite.

 „Realitatea pe care o trăim astăzi cu toții nu mai seamănă cu nimic din tot ceea ce știam fiecare dintre noi. Siguranța comunității din care facem parte este foarte importantă, de aceea facem apel la publicul nostru să respecte cu strictețe toate recomandările autorităților centrale și locale. Doar împreună, prin efortul individual al fiecăruia dintre noi, alături de efortul autorităților, vom putea să revenim la liniștea și pacea de care avem atât de multă nevoie. În mod cert, nu ne-am imaginat niciunii dintre noi că primăvara aceasta pe care am așteptat-o atât de mult, va fi astfel, dar cu speranță, gând bun și conduită responsabilă ne vom putea bucura din nou, împreună, de teatru.” Constantin Chiriac, director general TNRS

 Se modifică programul agenției teatrale

Agenția teatrală a naționalului sibian va funcționa în următoarea perioadă cu un program scurt, de două ore pe zi, de marți până joi, de la ora 16:00 la ora 18:00. Agenția va reveni la programul normal de funcționare imediat ce situația va permite acest lucru. Adresa agenției este Str. Nicolae Bălcescu, nr. 17 iar numărul de telefon care poate fi apelat pentru informații suplimentare este 0369.101.578.

 

„Yvonne” după piesa „Ivona, Principesa Burgundiei” - de Witold Gombrowicz

Un spectacol de Botond Nagy

 

Scenografia: Andreea Săndulescu

Adaptare Scenică: Kali Ágnes, Botond Nagy, Boldizsár Emőke, Flavia Pătrășcoiu

Dramaturgia: Kali Ágnes

Muzica & Sound design: Kónya-Ütő Bence

Visuals: Rancz András

Lighting design: Erőss László

Coregrafie: Judith State

Asistenți regie: Flavia Pătrășcoiu, Cristina Blaga

Sufleor / asistent dicție: Flavia Muntean 

Consultant artistic: Hunor Horvath

Distribuție: Fabiola Petri (Yvonne), Daniel Bucher (Regele Ignațiu), Emőke Boldizsár (Regina Margareta), IustinianTurcu (Printul Filip, moștenitorul tronului), Valentin Spaeth (Șambelanul),  Ali Deac (Chiril, un prieten de-al prințului), Anca Cipariu (Iza, o doamnă de la curte), Daniel Plier (voayorul), Ioan Paraschiv (Ciprian), Johanna Adam, Codruța Vasiu (matușile Ivonei), Liviu Vlad (Innozenz), Ștefan Tunsoiu (Valentin), Ioana Cosma, Gabriela Pîrlițeanu, Cristina Blaga (Lady Gorgones). 

Nimic nu e mai rău decât mila. O milă perfidă. Agresivă. Care lasă vânătăi vizibile și invizibile. Care sfâșie. Care înlătură distanța dintre victimă și agresor. O milă incisivă. O milă cu două tăișuri.

Personajele: un Rege hâtru cu tendințe bipolare; o Regină romanțioasă pseudo-poetă; un Principe capricios cu alură de fante; o suită de aghiotanți servili și obtuzi.

Ținta: Yvonne, o tânără introvertită, incarnarea purității și a naturaleței – incarnarea a ceea ce am putea numi victima perfectă.

Pretextul: Un fiu de rege poate face orice. Oricând. Cu oricine. Chiar și să se căsătorească, din capriciu (pardon, din milă!), cu cea mai introvertită femeie.

Dilema: Ce te faci când urâțenia ori timiditatea patologică nu merge mână în mână cu tendințele sociale? Când nu știi să te înclini cum trebuie în fața Majestăților Lor? Când nu știi să răspunzi cum se cuvine? Când nu știi să mănânci cum trebuie un caras?

Concluzia: Un spectacol complex, un text tragicomic, o metaforă cinică despre superficialitatea normelor sociale care capitulează în fața formelor fără fond ale lumii contemporane.

„Când mă gândesc la textul lui Gombrowicz, îmi aduc aminte de o imagine din copilărie. Ne jucam ascunselea, iar eu m-am ascuns sub un tobogan. Un 4x4 negru s-a oprit în apropiere, s-au dat jos niște bărbați, au sărit gardul locului de joacă, stăteau nemișcați și zâmbeau. M-au rugat să mă urc sus pe tobogan și să mă dau jos. Am întrebat de ce. Zâmbeau și-mi spuneau că vor să vadă cum mă dau pe tobogan. Am fugit, dar, de atunci, am mașina 4x4 neagră în spatele meu. În „Yvonne”, vorbesc despre o lume neomenesc de utopică, unde umanul și umanoidul încearcă să supraviețuiască, să lupte pentru a rămâne în mijlocul cercului. Pentru a rămâne în mijlocul centrului. Dar acest centru are voința sa liberă, este intangibil, este un fenomen metafizic, imprevizibil născut din manipulare și cruzime „calitățile” umane de bază, astăzi. Pentru aceste personaje fiecare clipă este o clipă de așteptare, de stand by, de atenție continuă, pentru a rămâne în cerc. În centru. Pe culmile brutalității, unde deja suntem, după al șaptelea cerc al infernului, în acest univers infinit, fără colțuri și unghiuri, în acest spațiu continuu este imposibil să te ascunzi. Te vor găsi și vor eviscera, spinteca tot ce iubești, sau tot ce crezi că poți să iubești. Acesta este apogeul ireversibil al fricii, unde mamele și tații găsesc doar paranoia viselor imposibile și naive. Un punct culminant, unde ne macină doar o singură întrebare: „Cum va fi descompunerea noastră?” Regele Ignațiu spune la un moment dat, că ”Omul mai întâi și-o îngăduie pentru el însuși, iar după aceea este nevoit deja să i-o îngăduie oricui” Dar ce ne îngăduim noi, dincolo de visele noastre? Îngenunchind în fața traumelor noastre, ce este ceea ce ne permitem pentru noi înșine?” Botond Nagy, regizor 

Spectacol prezentat în limba germană, cu traducere în limba română.
Spectacol nerecomandat tinerilor sub 16 ani. 

 

Trends & News
RAD ART FAIR
16-19
mai
RAD ART FAIR
Bucuresti
Caro
GALA FOLCLORULUI  ROMANESC-2024
12
iun
GALA FOLCLORULUI ROMANESC-2024
Bucuresti
Sala Palatului
BRUCE DICKINSON
3
iun
BRUCE DICKINSON
Bucuresti
Arenele Romane
Art Safari Editia Taine si Comori
8 mar
28 iul
Art Safari Editia Taine si Comori
Bucuresti
Palatul Dacia-Romania
Tot ce te intereseaza, direct in inbox.
Aboneaza-te la newsletter-ul nostru, fii primul la care ajung evenimentele noi.
Nu ai gasit inca evenimentul tau?
Cauta aici dupa cuvinte cheie.
Urmareste noutatile pe:
© 2024 Ticketing Nation S.R.L. . Toate drepturile rezervate.
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Am inteles