LECTIA
29
nov
LECTIA
TNRS – Sala Mare, Bd-ul Corneliu Coposu, nr. 2, Sibiu
29 noiembrie 2019, Ora 19:00

Info eveniment

LECŢIA

de Eugène IONESCO

REGIA: Mihai Măniuţiu
TRADUCEREA: Vlad Russo și Vlad Zografi
DRAMATURGIA: Anca Măniuțiu
DECOR: Adrian Damian
COSTUME: Irina Moscu
COREGRAFIA: Andrea Gavriliu
MUZICA: Şerban Ursachi
ASISTENȚĂ REGIE: Tudor Lucanu
ÎN DISTRIBUȚIE: Constantin Chiriac, Ofelia Popii, Mariana Mihu, Veronica Arizancu, Emöke Boldizsár/Iulia Popa, Ioana Cosma, Serenela Mureșan, Veronica Popescu/Gabriela Pârlițeanu, Maria Soilică, Cristina Stoleriu/Cristina Ragos, Alexandra Șerban, Codruța Vasiu

DURATA APROXIMATIVĂ: 1H 20MIN / PREŢ BILET: 25 LEI / 20 LEI;

După 21 de ani, regizorul Mihai Măniuțiu se reîntoarce la una dintre cele mai fascinante piese ale lui Eugène Ionesco, „Lecția”, și o pune în scenă la Teatrul Național Radu Stanca din Sibiu. Dacă instrumentul marelui dramaturg este mascarea a ceea ce este neobișnuit în ceea ce este banal – o lecție de aritmetică care duce la o lecție de filologie și o lecție de filologie care conduce la... crimă –, Mihai Măniuțiu operează aritmetica surprizei și a tensiunii până aproape de final.
Știm că este o piesă despre manipulare, seducție, orori, robotizare… însă vom afla mai mult sau vom recunoaște câte ceva despre felul în care civilizația „evoluează” în colțuri ale lumii mai îndepărtate sau mai aproape de noi și mai ales cum civilizația „operează” în noi.

„Profesorul: ,Aveți mereu tendința să adunați. Trebuie să și scădeți. Nu trebuie doar să integrați. Mai trebuie să și dezintegrați. Asta-i viața. Asta e filozofia. Asta e știința. Ăsta e progresul, civilizația.” (Eugène Ionesco, Lecția)

„«Lecția» e un foarte puternic text politic, unul dintre cele mai subtile și în același timp generoase texte – în sensul că este compus și structurat în așa fel încât să poți reflecta în oglinzile sale orice formă de dictatură, orice act politic care țintește dezumanizarea, distrugerea individualității și libertății omului. Genocidul, spălarea creierelor, purificările etnice, crimele în masă, toate se petrec sub ochii noștri. Nu ne mai putem face că nu știm. Trăim într-o epocă în care suntem cu toții interconectați. Cei care pretind că nu știu, vor să-și țină ochii închiși. Spectacolele de tipul «Lecției» lui Ionesco le spun să deschidă ochii. Nu scapi de coșmaruri pretinzând că joci într-o feerie.“ (Mihai Măniuțiu)

DATA PREMIEREI: 3 OCTOMBRIE 2014

 

Trends & News
RAD ART FAIR
16-19
mai
RAD ART FAIR
Bucuresti
Caro
GALA FOLCLORULUI  ROMANESC-2024
12
iun
GALA FOLCLORULUI ROMANESC-2024
Bucuresti
Sala Palatului
BRUCE DICKINSON
3
iun
BRUCE DICKINSON
Bucuresti
Arenele Romane
Art Safari Editia Taine si Comori
8 mar
28 iul
Art Safari Editia Taine si Comori
Bucuresti
Palatul Dacia-Romania
Tot ce te intereseaza, direct in inbox.
Aboneaza-te la newsletter-ul nostru, fii primul la care ajung evenimentele noi.
Nu ai gasit inca evenimentul tau?
Cauta aici dupa cuvinte cheie.
Urmareste noutatile pe:
© 2024 Ticketing Nation S.R.L. . Toate drepturile rezervate.
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Am inteles