Cum se fabrica o arma? Care sunt conditiile de munca, avantajele si pericolele muncii intr-o fabrica de arme? Cat de bine se traia din productia de arme inainte de 1989 si cum se traieste astazi? In ce fel integreaza persoanele care fabrica armament contradictiile inerente acestui proces, in proximitatea razboiului si in plina criza economica?
La Cugir, oras de 20 de mii de locuitori din Transilvania, functioneaza inca din 1928 cea mai mare fabrica de armament din Romania. Cel mai important angajator din oras, fabrica detinuta de stat, care in perioada socialista a exportat mitraliere Kalasnikov in spatiul est-european si in tarile nealiniate, iar in prezent produce armament pentru parteneri occidentali. In ultimii ani, au avut loc la Cugir mai multe accidente de munca, unele mortale, si un protest sustinut impotriva salariilor mici, conditiilor grele de lucru si tehnologiei invechite.
Pe parcursul anului 2023, echipa proiectului a cercetat istoria recenta a fabricii, prin interviuri, discutii informale si ateliere cu muncitoare si muncitori, atat activi cat si pensionati. Povestile si experientele descoperite sunt fictionalizate intr-un spectacol de brigada artistica, ce combina trecutul si prezentul, documente si speculatii, date obiective si opinii subiective, amintiri personale, cantece, poezie si momente coregrafice.
Ideea spectacolului a fost dezvoltata in cadrul atelierului DocLab, organizat de Beykoz Kundura (Istanbul, 2023)
O coproductie Platforma de Teatru Politic si Reactor de creatie si experiment
Scenariul si regia: David Schwartz
Scenografia: Mihai Pacurar
Directie coregrafica: Paula Dunker
Muzica: Alexandru Condurat
Coordonare muzicala: Adonis Tanta
Coordonare documentare: Tavi Voina
Colaborare documentare: Katia Pascariu
Cu: Alexandra Harapu, Maria Morar, Oana Rotaru, Doru Talos, Tavi Voina