Gala Excelentei Banatene
9
dec
Gala Excelentei Banatene
Opera Nationala Romana din Timisoara, Strada Marasesti 2, Timisoara 300086, Timisoara
9 decembrie 2023, Ora 16:00

Info eveniment

GALA EXCELENȚEI BĂNĂȚEME

Valoare, tradiție și simbol

BANATUL ISTORIC: UN EXPERIMENT REUȘIT. Cu o cultură a respectului și coabitudinii, a toleranței și interculturalității, Banatul reprezintă un model de viață, atât în sectorul economic, cât și în cel social sau cultural-religios. Farmecul aparte al acestei regiuni care păstrează încă parfumul imperial cosmopolit al micilor orașe burgheze habsburgice este întărit și susținut de ambiția și determinarea locuitorilor săi, care în doar două secole de modernitate au reușit să integreze Banatul în Mitteleuropa, o Europă central europeană cu valori diferite, dar convergente. Harnici și creativi, bănățenii, la care doar numele le trăda originea etnică au găsit un limbaj comun pentru a transforma cuvântul ”casă” în cel mult mai profund de ”acasă”.

 

PERSONALITĂȚI MARCANTE ale acestei regiuni istorice s-au desprins din toate etniile și din toate clasele sociale, formând într-un timp foarte scurt elitele care au influențat știința, cultura, arta, ideologia și istoria Europei Centrale și de Est: Victor Babeș, Traian Vuia, Nicolaus Lenau, Dositej Obradović, Eftimie Murgu, Iosif Ivanovici, Coriolan Brediceanu, Bela Bartok, Corneliu Micloși, Francesco Illy, Romul Ladea, Johnny Weissmuller, Georges Devereux, Herta Muller, Stefan Walter Hell, Eugen Todoran, Ioan Holender, Iolanda Balaș, Julius Podlipni, Ștefan Bertalan, Peter Jecza, Leon Vreme, Simona Amânar Tabără, Lavinia Miloșovici etc. 

 

GALA EXCELENȚEI BĂNĂȚENE se află la ceas aniversar. Această idee nobilă s-a născut acum zece ani, cu scopul de a trezi și impulsiona aceste valori profunde ale Banatului și Timișoarei și de a susține și promova o cultură a excelenței. Întregul demers este organizat sub înaltul patronaj al Academiei Române filiala Timiș, a celor patru universități de prestigiu din Timișoara și a MLNR. Gala Excelenței Bănățene s-a impus ca un evenimentul academic de referință al Banatului și este, probabil, cel mai important eveniment de acest gen din afara capitalei, grație eforturilor voluntare a tuturor persoanelor, instituțiilor și companiilor care au sprijinit acest proiect unic, care iată, a devenit tradiție și simbol.”

Trends & News
Tot ce te intereseaza, direct in inbox.
Aboneaza-te la newsletter-ul nostru, fii primul la care ajung evenimentele noi.
Nu ai gasit inca evenimentul tau?
Cauta aici dupa cuvinte cheie.
Urmareste noutatile pe:
© 2024 Ticketing Nation S.R.L. . Toate drepturile rezervate.