Bucuresti. O stratigrafie in harti si planuri
13 sep
1 oct
Bucuresti. O stratigrafie in harti si planuri
ARCUB – Hanul Gabroveni: Sala Boltilor, Sala Atelier, Str. Lipscani nr. 84 – 90, Bucuresti
13 sep - 1 oct 2023

Info eveniment

Bucureştiul secolului 19, reconstruit prin intermediul fotografiilor de epocă, machetelor, planurilor şi hărţilor de arhivă, în expoziţia „București. O stratigrafie în hărți și planuri”, din 13 septembrie, la ARCUB

 

Între 13 septembrie – 1 octombrie 2023, expoziţia documentară „București. O stratigrafie în hărți și planuri” prezintă, la ARCUB – Hanul Gabroveni, o poveste a oraşului la mijlocul secolului 19, prin prisma planurilor şi hărţilor existente, precum şi a câtorva imagini de arhivă, dar şi a unor machete 3D ale unor locuri şi zone astăzi dispărute sau complet schimbate.

 

Proiectul expoziţional este organizat de Primăria Capitalei, prin ARCUB Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti, alături de Muzeul de Istorie a României și Ministerul Culturii, în parteneriat cu Muzeul Municipiului București şi Lavița Verde. Expoziţia este curatoriată de Ştefan Huţanu, arhitect şi designer 3D, împreună cu Mihai Florea, muzeograf al Muzeului Național de Istorie a României, şi face parte din programul evenimentului „Zilele Bucureştiului”.

 

„Expoziția oferă vizitatorilor o adevărată incursiune pe străzile Bucureștiului de la mijlocul veacului al XIX-lea. Orașul prinde viață prin intermediul hărților și planurilor, dar și al fotografiilor de epocă. Prin realizarea cartografică, realizată de baronul Artur Rodolf von Borroczyn, veți putea retrăi într-o atmosferă autentică de la 1846: străzi sau clădiri impozante care au rezistat până astăzi, locuri prin care au trecut mari personalități istorice, târguri aglomerate, trăsuri și calești trase de cai, evenimente și istorii captivante sunt dezvăluite prin prisma planurilor și hărților Bucureștiului de odinioară. Reconstituirea orașului de la 1846 prin intermediul unei machete la scară întregeşte experiența vizitatorilor pe întreaga durată a expoziției.” Mihai Florea, muzeograf Muzeul Național de Istorie a României, curatorul expoziţiei

 

Expoziția are drept suport principal ilustrarea detaliată a planurilor și hărților care au surprins Bucureștiul începând de la 1864 până în prezent, baza cartografică fiind asigurată de planul Borroczyn finalizat la 1846.

 

Pentru a ilustra evoluţia oraşului, dar şi pentru recuperarea memoriei unor locuri care astăzi sunt aproape o legendă, vizitatorii vor avea ocazia, pentru prima dată, să urmărească în paralel planșe litografiate la 1846, cât și cele redesenate la 1915-1916 de către o echipă coordonată de arhitectul șef al Capitalei, Cincinat Sfințescu.

 

Narațiunea este îmbogățită cu ilustrații de epocă, realizate de primii fotografi ai Bucureștilor (Szathmary, Angerer), urmate de ilustrații utilizate în timpul celor două războaie mondiale de către aviația militară a combatanților și, nu în ultimul rând, de fotografii realizate de autori anonimi cu ocazia unor evenimente importante legate de orașul București. Nu lipsesc ilustrațiile de epocă din categoria gravuri și litografii, portrete ale diverselor personaje care au influențat soarta urbei bucureștene, imortalizate în penelul artiștilor contemporani (tablouri cu ultimii domnitori ai Țării Românești – Gheorghe Bibescu, Barbu Știrbei, Al. I. Cuza, Carol I).

 

Expoziţia prezintă, în premieră, panorama oraşului, realizată între anii 1857-1859 de Carol Pop de Szathmary, din şapte fotografii preluate cel mai probabil din Turnul Colței. Fotografiile de dimensiuni mari și calitatea imaginilor permite vizualizarea cu ușurință a multor edificii care în timp au dispărut sau și-au schimbat înfățișarea, precum Palatul Suțu şi clădirea Universităţii.

 

           București. O stratigrafie în hărți și planuri

           ARCUB – Hanul Gabroveni: Sala Bolților, Sala Atelier

13 septembrie – 1 octombrie 2023, marţi-duminică 12:00-20:00, luni - închisă.

 

Biletele pot fi achiziţionate online de pe arcub.ro, Entertix.ro, Myticket.ro, în magazinele partenere și la casa de bilete ARCUB (strada Lipscani 84-90).

 

Preț: 25 lei (Categoria I). Elevii, studenţii și pensionarii care se prezintă la Casa de Bilete ARCUB cu legitimaţiile/talonul de pensie pot achiziţiona bilete la preţul de 15 lei (Categoria II).

 

Eveniment organizat de Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Muncipiului Bucureşti alături de Muzeul de Istorie a României și Ministerul Culturii.

Parteneri: Muzeul Municipiului București, Lavița Verde, Radu Oltean, Dragoș Stăncescu, Anticariat Unu

Curatori: Mihai FLOREA, muzeograf, Muzeul Național de Istorie a României şi Ștefan Huțanu, arhitect, designer 3D

Colaboratori: Dragoș Stăncescu, consultant fotografii istorice; partener expoziție; Anticariat Unu, partener expoziție; Radu Oltean, consultant, ilustrator secvențe istorice

Parteneri media: Radio București FM, Agerpres, Societatea de Transport Bucureşti

Trends & News
Tot ce te intereseaza, direct in inbox.
Aboneaza-te la newsletter-ul nostru, fii primul la care ajung evenimentele noi.
Nu ai gasit inca evenimentul tau?
Cauta aici dupa cuvinte cheie.
Urmareste noutatile pe:
© 2024 Ticketing Nation S.R.L. . Toate drepturile rezervate.