Expozitia „Miresele Soarelui”
20-30
iun
Expozitia „Miresele Soarelui”
ARCUB – Hanul Gabroveni: Sala Boltilor, Sala Atelier, Str. Lipscani nr. 84 – 90, Bucuresti
20 - 30 iunie 2023

Info eveniment

Păşeşte alături de sânziene în expoziţia „Miresele soarelui” de la ARCUB: Între 20 şi 25 iunie, cămăşi tradiţionale de peste 100 de ani, podoabe vechi, proiecţii în mişcare şi instalaţii florale
 

Având în vedere interesul publicului manifestat de public, organizatorii au decis prelungirea perioadei de vizitare până la data de 30 iunie. Program de vizitare: marți - duminică, 12:00 - 20:00. Luni - închis.

Expoziţia „Miresele soarelui” de la ARCUB – Hanul Gabroveni reconstruieşte aura de mister şi magie a Nopţii de Sânziene, una dintre cele mai frumoase sărbători populare româneşti, prin intermediul unor piese preţioase de port popular curatoriate de Iulia Gorneanu împreună cu Ana Maria Crişan şi puse în valoare de instalaţii multimedia şi florale. Expoziţia ce invită vizitatorul să păşească alături de sânziene, pe un drum animat de frânturi din viaţa şi universul acestor creaturi fantastice, „Miresele soarelui” poate fi vizitată în perioada 20-30 iunie 2023, în Sala Bolţilor, spaţiul expoziţional de la demisolul centrului cultural ARCUB, din strada Lipscani 84-90. În seara zilei de 21 iunie, vizitatorii expoziţiei sunt invitaţi să celebreze sărbătoarea solstiţiului de vară cu un concert Corina Sîrghi & 7TH SENSE, ce va avea loc de la ora 19.00, în pasajul Hanului Gabroveni, sediul ARCUB.

 

Un proiect expoziţional inedit, produs de Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti, „Miresele soarelui” este compus din mai multe puncte cheie vizuale, care redau universul sărbătorii populare a Sânzienelor: instalaţia florală Cununa mare a soarelui de la intrare, reconstituirea poetică şi simbolică a casei tradiţionale din prima sală de expoziţie, jocul ielelor redat de elementele de port tradiţional din al doilea spaţiu şi sala de proiecţii unde imagini de arhivă apar şi dispar ca nişte năluciri.

Miresele soarelui vin să celebreze sărbătoarea solstițiului de vară şi Noaptea de Sânziene, în iunie, la ARCUB. Ele se adună la Hanul Gabroveni, cu multă nălucire, în formele lor vechi și noi. Corpuri vechi, textile, din alte timpuri, năluci ale sânzienelor de altădată vin să întâlnească formele lor noi din zilele noastre, animate de spirit. Expoziția, având caracter etnografic textil, se desfășoară în trei dintre sălile subsolului Hanului Gabroveni, măruntaie care devin casa sânzienelelor.

Paradoxal, simbolul solar al cununii care împodobea corpul antropomorf al fetelor, se mută simbolic pe corpul casei, văzut în această sărbătoare ca o extensie corporală. Într-un gest antropaic, cununile de flori sunt puse ritualic la praguri, pe casă, în ferestre. Primul gest este intrarea în acest univers simbolic. Prima cameră a expoziției adăpostește instalația casei – însăși nava din cărămidă a subsolurilor Hanului Gabroveni, gândită metaforic ca expresie a casei, cu praguri, ferestre și acoperiș, ea purtând cununile din flori de sânziene. Planul de capăt, similar unei tâmple, anunță discret dimensiunea religioasă a sărbătorii, marcată de o icoană. Elemente discrete recreează, în galben solar, pe pardoseală, pragul casei. O instalație suspendată filiformă aduce aminte de elementele de trecere și rolul antropic al cununii de flori care o străjuiește.Iulia Gorneanu, curatorul expoziţiei „Miresele soarelui”

Sala a doua este sala principală a expozitiei, care reunește elemente de port tradiţional, cămăși și accesorii, expuse într-un gest de îmbrăţişare și horă simbolică. Sunt expuse cămăși de femeie, de sărbătoare și de zi,  cu o vechime considerabila (început de sec XX), în albul lor pur, reflectând imaginea de altădată a ielelor ieșite la joc în pădure. Câteva costume în întreg , montate pe manechine, vin să suțină prezența corporală, ca martori ai vechilor mirese din diverse zone ale tării, o ipostază a mireselor gătite, pregătite, care poartă costumul ritualic, în contrast cu portul simplu, pur al mireselor soarelui. O atenție deosebită se pune în expoziție pe rolul împodobirii, atât prin elementele efemere florale, cât și prin podoabele vechi, care aveau un rol magic și de fertilitate.

Sala de proiecții este spațiul unde imaginile devin năluciri, extrase din documentația de arhivă, prezentând imagini din trecutul satului românesc, elemente de port și ținute de sărbătoare. Proiecțiile sunt structurate ca filme de scurt metraj, încorporând extrase din folclorul local, care apar și dispar pe pereții hanului.

Piese textile expuse fac parte din colecțiile etnografice private Iulia Gorneanu şi Ana Maria Crișan.

Expoziţia „Miresele soarelui” de la ARCUB – Hanul Gabroveni, Sala Bolţilor poate fi vizitată în perioada 20-30 iunie 2023, între orele 12.00-20.00

 

Persoanele care achiziţionează bilet în ziua 21 iunie, beneficiază de acces gratuit la concertul Corina Sîrghi & 7TH SENSE, ce va avea loc la ora 19.00, în pasajul ARCUB – Hanul Gabroveni.

 

Biletele pot fi achiziţionate online de pe arcub.ro, Entertix.ro, Myticket.ro, în magazinele partenere și la casa de bilete ARCUB (strada Lipscani 84-90).

 

Preț: 35 lei (Categoria I). Elevii, studenţii și pensionarii care se prezintă la Casa de Bilete ARCUB cu legitimaţiile/talonul de pensie pot achiziţiona bilete la preţul de 25 lei (Categoria II).

 

Eveniment organizat de Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Muncipiului Bucureşti şi Direcţia de Cultură, Învăţământ, Turism.

 

Trends & News
RAD ART FAIR
16-19
mai
RAD ART FAIR
Bucuresti
Caro
GALA FOLCLORULUI  ROMANESC-2024
12
iun
GALA FOLCLORULUI ROMANESC-2024
Bucuresti
Sala Palatului
BRUCE DICKINSON + special guest Trooper
3
iun
BRUCE DICKINSON + special guest Trooper
Bucuresti
Arenele Romane
Art Safari Editia Taine si Comori
8 mar
28 iul
Art Safari Editia Taine si Comori
Bucuresti
Palatul Dacia-Romania
Tot ce te intereseaza, direct in inbox.
Aboneaza-te la newsletter-ul nostru, fii primul la care ajung evenimentele noi.
Nu ai gasit inca evenimentul tau?
Cauta aici dupa cuvinte cheie.
Urmareste noutatile pe:
© 2024 Ticketing Nation S.R.L. . Toate drepturile rezervate.
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Am inteles