FRICI
9
apr
FRICI
Uzina cu teatru, Str. Agata Barsescu nr.18, Iasi
9 aprilie 2023, Ora 19:30

Info eveniment

FRICI

premiera 17 ianuarie, 2022

autor: Ana Sorina Corneanu

regie: Irina Popescu-Boieru

scenografie: Cătălin Târziu

mișcare scenică: Oana Sandu

 

Distribuție:

Haruna Condurache

Diana Roman

Livia Iorga

Diana Chirilă

Andreea Boboc

Catinca Tudose

Oana Sandu

Daniel Busuioc

Dumitru Georgescu

Brândușa Aciobăniței

 

Durata: o oră și 10 min.

 

Irina Popescu-Boieru: „Înainte de a fi ceva rău, frica e un sentiment benefic. Ce am face dacă nu ne-ar fi frică? Dacă, mici și neștiutori fiind, ne-am arunca de la etajul zece, crezând că vom reuși să zburăm? Sau ne-am avânta în întuneric, ignorând pericolele ce ne-ar putea pândi? Am pleca după orice necunoscut, am mânca sau bea orice și am ignora sfaturile legate de protecția noastră? Înainte de a ne împiedica să trăim, frica ne ajută să o facem. Face parte din instinctul nostru de supraviețuire, de autoconservare. Pânâ când, prin amplificare, se transformă într-un obstacol major, care ne marchează viața și uneori ne-o distruge. Dar pentru ca frica să ajungă să joace un rol distructiv, paralizant chiar, trebuie ca mai întâi să se întâmple ceva. O experiență devastatoare, o decepție majoră sau o intervenție din afara noastră, axată pe însăși ideea de a ne înfricoșa peste masură. De multe ori dorința unora de a ne proteja ori ajuta, sau a altora de a ne controla și manipula transformă acest sentiment instinctiv, pozitiv până la un punct, în monstrul care ne devorează. Ceea ce alimentează frica este, la origine, fie teama de moarte, fie teama de a ne fi subminată iremediabil demnitatea, de a pierde respectul sau dragostea celor din jur. În orice formă s-ar manifesta, frica, atunci când depășeste limitele normale, devine dușmanul. Ne izolează de ceilalți, ne complexează, ne însingurează, ne ucide încet… Care e soluția? Nu știu. Știu doar că toți avem fricile noastre, conștiente sau nu. Și că salvarea ar putea veni, dacă singuri nu ne putem salva, din înțelegerea și ajutorul celorlalți, la rîndul lor măcinați de fricile lor, care așteaptă și ei ajutorul nostru…”

 

 Ana Sorina Corneanu: „Oricât am încerca să fugim… suntem umbre ale părinților, bunicilor și străbunicilor noștri. Suntem puțin din fiecare, suntem tot ce iubim la ei, dar mai ales, suntem tot ce condamnăm la ei. Suntem prelungiri ale lipsurilor, nevoilor și sentimentelor lor. Cărăm prin viață bagajele tuturor, doar pentru că ne-au fost puse în spate la naștere. Lăsăm, generație după generație, câte ceva deoparte, până când bagajul devine tot mai ușor. Până când, în sfârșit, unul dintre noi lasă totul în urmă. Alege să își facă singur bagajul, să pună în el doar ce crede ca îi e necesar.

Închide ochii, respiră adânc și gândește-te: Care e cea mai mare frică a ta? Ce stă la baza fricii tale, te-ai întrebat vreodată? Dacă ai fi nemuritor…frica ar mai avea aceeași putere asupra ta?

Frici este o piesă care vorbește despre cele mai profunde și mai neașteptate frici ale noastre. Despre puterea pe care o câștigăm prin verbalizarea lor, despre vindecarea prin înfruntarea lor. Frici  este o piesă – terapeutică, un experiment care își propune să implice, în măsura în care este posibil, publicul, participarea lui la joc, dezbatere și confesiune fiind încurajată.”

 

 

Ana Sorina Corneanu, premii și nominalizări:

Premiul UNITER pentru cea mai bună piesă românească a anului 2019 – „Hai să vorbim despre viață”, spectacol montat în 2021, la Teatrul Național București, regia Zsuzsana Kovacs, selectat în Festivalul National de Teatru/ FNT31 – la secțiunea Creația.Feminin.
Premiul UNITEM pentru dramaturgie, 2020 – „Hai să vorbim despre viață”;
Nominalizare UNITER - cea mai bună piesă românească a anului 2020 – „Stockholm”
Premiul UNITEM pentru dramaturgie2021 – „Recviem pentru nostalgie”
Finalistă CND, în cadrul Festivalului de dramaturgie românească, Timișoara – 2021 – cu piesa „Stockholm”
Premiul II – în cadrul Bacău Fest Monodrame, Teatrul Municipal Bacovia, cu piesa „Interplanetar”
Nominalizare în etapa a doua a concursului de piese scurte (10 minutes play for women) pentru podcast, la Fizzy Sherbet plays, UK, cu piesa „The bistro”

 

Trends & News
Tot ce te intereseaza, direct in inbox.
Aboneaza-te la newsletter-ul nostru, fii primul la care ajung evenimentele noi.
Nu ai gasit inca evenimentul tau?
Cauta aici dupa cuvinte cheie.
Urmareste noutatile pe:
© 2024 Ticketing Nation S.R.L. . Toate drepturile rezervate.
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Am inteles