Testoasa lui Darwin
17
feb
Testoasa lui Darwin
Sala Studio Teofil Valcu, Str. Agata Barsescu nr.18, Iasi
17 februarie 2023, Ora 18:00

Info eveniment

ȚESTOASA LUI DARWIN

 

de Juan Mayorga

traducere: Dana Coșeru

premiera: 11 februarie

regia: Radu Ghilaș

asistent regie: Beatrice Roman

scenografie: Sebastian Rațiu

muzică originală și sound design: Odry Bârcă

video design: Mihai Nistor

distribuția:

Pușa Darie

Emil Coșeru

Irina Răduțu Codreanu

Dumitru Năstrușnicu

Durata: o oră 20 min.

 

 

Emil Coșeru, la a cincea colaborare cu regizorul Radu Ghilașelea o: „Profesorul din Țestoasa lui Darwin este, în statistica actorului Emil Coseru, un rol (al câtare?) după 54 de ani de teatru. Ce pot sa spun? Că sunt într-o colaborare frumoasă cu fostul meu student Radu Ghilaș, actor și regizor, cunoscut în breasla actoricească, și că mă simt confortabil. Despre rol, interpretare și toate celelalte va spune și va judeca publicul. Eu mă simt mulțumit că merg mai departe cu trupa Naționalului ieșean....”

 

Dana Coșeru, traducătoarea piesei: „Prima întâlnire cu Juan Mayorga a fost prin intermediul unei reviste literare. Am aflat că este unul dintre cei mai citiți și mai jucați autori dramatici spanioli. Alături era un fragment din Testoasa lui Darwin care m-a amuzat și m-a intrigat. De-abia când am citit textul integral, care oscilează între dramă și umor, între râs și cruzime, am fost fascinată de inteligența, originalitatea și ingeniozitatea autorului. Ne confruntăm în piesă cu evenimente importante din istorie, la unele am fost chiar martori, dar într-o lume în care nu mai există limite, certitudini, repere, ajungem la dezumanizare. Se mai poate salva cineva? Da, la urma urmei, fiecare se salvează cum poate....”

 

 

Juan Mayorga este unul dintre cei mai apreciați, montați și traduși dramaturgi contemporani de limbă spaniolă.

 Profesor mulți ani de dramaturgie şi filosofie la Școala Regală de Artă Dramatică din Madrid, coordonator al seminarului Memorie şi gândire în teatrul contemporan, organizat de Consiliul Superior de Cercetări Științifice, conduce în acest moment Catedra de artele spectacolului a Universității Carlos III din Madrid. Este membru al Academiei Regale Spaniole și membru de onoare al Societății Regale de Matematică din Spania.

 Premii:

Premiul Max pentru cel mai bun autor dramatic, pentru textele „Țestoasa lui Darwin” și „Hamelin, Baiatul din ultimul rînd” (2006, 2008, 2009) și pentru cea mai bună adaptare (2008 şi 2013),

Premiul Național de Teatru, conferit de Ministerul Culturii din Spania (2007),

Premiul Național pentru Literatură Dramatică, pentru textul „Limba fărâme” (2013), 

Premiul Valle-Inclán, pentru „Pacea eternă” (2009),

Premiul Ceres (2013), 

Premiul La Barraca (2013), 

Premiul Europa Realidades Teatrales (2016).

 

Trends & News
Tot ce te intereseaza, direct in inbox.
Aboneaza-te la newsletter-ul nostru, fii primul la care ajung evenimentele noi.
Nu ai gasit inca evenimentul tau?
Cauta aici dupa cuvinte cheie.
Urmareste noutatile pe:
© 2024 Ticketing Nation S.R.L. . Toate drepturile rezervate.
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Am inteles