ANTONIN ARTAUD.Familia CENCI
28
ian
ANTONIN ARTAUD.Familia CENCI
TEATRUL NATIONAL SALA MARE, Str. Agata Barsescu nr.18, Iasi
28 ianuarie 2023, Ora 19:00

Info eveniment

ANTONIN ARTAUD. FAMILIA CENCI

 

după Shelley și Stendhal

regie: Silviu Purcărete

 

scenografie: Dragoș Buhagiar

 

muzică originală: Vasile Șirli

 

traducere: George Banu

 

asistent regie: Radu Ghilaș

 

asistent scenografie: Anda Pop

 

distribuție:

Călin Chirilă

Doru Aftanasiu 

Ionuț Cornilă

Haruna Condurache

Mălina Lazăr

Ada Lupu

Horia Veriveș

Petronela Grigorescu

Pușa Darie

Diana Roman

Radu Ghilaș

Andrei Sava

Diana Chirilă

Dumitru Năstrușnicu 

Valentin Mocanu

Constantin Grigorescu

Fabian Toderică

George Gușuleac

Flavius Grușcă

Marian Stavarachi

Ionuț Cozma

Cosmin Puțanu

Robert Agape

Marian Chiculiță

 

durata: 1h 50 min.

 

„Decizia lui Silviu Purcarete de a monta Cenci în traducerea mea de atunci capătă pentru mine sensul timpului regăsit, le temps retrouvé. Artaud la început și capăt de viață.

Cenci e piesa unui sfâșiat. E eșecul unui Icar…și mare satisfacție îmi produce apariția ei neașteptată pe scena ieșeana. Uitată altundeva, aici ea reînvie. Gest reparator unic.

Cenci e și mărturia unei pasiuni, aceea a lui Artaud pentru imprevizibila actriță româncă Génica Athanasiou, careia îi atribuise rolul protagonistei. Și ea poate fi mulțumită aflând vestea că vorbele lansate odinioară cu teroare pe o scena pariziană răsună un secol mai tîrziu pe o scenă din țara-i de origine. ” (George Banu)

 

Intriga piesei este plasată în Italia secolului al XVI-lea lea, având în centru istoria sângeroasă a familiei Cenci; o tragedie în 4 acte, care expune brutal tortura și tirania la care își supune copiii crudul conte Francesco Cenci și complotul la care participă Beatrice Cenci, fiica abuzată a nobilului, uneltire care duce, inevitabil, la un deznodământ tragic.

 

Antonin Artaud (n. 4 septembrie 1896 – d. 4 martie 1948), dramaturg francez, poet, actor și regizor, este unul dintre cei mai importanți teoreticieni ai teatrului contemporan. Piesa lui Artaud, inspirată de operele lui Shelley și Stendhal, urmează îndeaproape direcțiile pe care le-a fundamentat în Teatrul Cruzimii, o inovație revoluționară care combină gestul, cuvântul, mișcarea cu tematica violenței. Prin acest limbaj al cruzimii, Artaud își propune să șocheze audiența, să o facă martora unei hiper-realități care să producă întoarcerea la punctul zero al ființei.

Trends & News
Tot ce te intereseaza, direct in inbox.
Aboneaza-te la newsletter-ul nostru, fii primul la care ajung evenimentele noi.
Nu ai gasit inca evenimentul tau?
Cauta aici dupa cuvinte cheie.
Urmareste noutatile pe:
© 2024 Ticketing Nation S.R.L. . Toate drepturile rezervate.
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Am inteles