SPARTACUS
7
oct
SPARTACUS
Sala Palatului, Strada Ion Campineanu Nr. 28, Bucuresti
7 octombrie 2018, Ora 20:00

Info eveniment

Călătoria unui erou: Spartacus, pe scena Sălii Palatului din București

Adaptat după opera romanescă a lui Raffaello Giovagnoli, Spartacus aduce pe scenă peste 80 de artiști și balerini pentru un spectacol excepțional ce va avea loc pe 7 octombrie la Sala Palatului din București.

Povestea legendarului Spartacus a trecut granițele timpului, devenind un simbol al luptei pentru libertate, al curajului și al frăției. Cu o substanță mitică în esență, reprezentant al unei istorii bazate pe fapte de vitejie și principii puternice, Spartacus e personajul care servește drept model și în societatea actuală. Forța și vitejia cu care a luptat împotriva Imperiului Roman a inspirat romane, filme de acțiune și opere de balet.

Gladiator puternic în forță și în credințele sufletului său, Spartacus s-a opus nesăbuit împotriva stăpânului său şi a condus o răscoală de sclavi care s-a întins pe o perioadă de trei ani. Îndrăzneala de a se opune standardelor sociale romane și dorința de a desființa sclavia sunt principalele motive pentru care rămâne viu în conștiința colectivă, indiferent de epoca în care trăim. „Un bărbat trebuie să-şi accepte soarta sau să fie distrus de ea.” Aceasta înseamnă a  descoperi scopul existenței tale și a lupta întru îndeplinirea lui. Mai presus de binele tău, să lupți pentru umanitate. Rămâne o lecție pentru fiecare dintre noi, muritori ai unei vieți care pare a fi împovărată de griji și pe care o acceptăm cu indiferență.

Adaptat după opera romanescă a lui Raffaello Giovagnoli, Spartacus aduce pe scenă peste 80 de artiști și balerini din Rusia, Republica Moldova și România pentru un spectacol excepțional ce va avea loc pe 7 octombrie la Sala Palatului din București.

În redacția și coregrafia lui Igor Cerîșov din Rusia, spectacolul de balet ilustrează povestea uneia dintre cele mai cunoscute revolte din istorie, în interpretarea soliștilor Operei Naționale din Iași, Vlad Mărculescu și Erica Pinzano (Italia), în rolurile lui Spartacus și, respectiv, Phyrigia. Lor li se alătură artiști ai Teatrului de Operă și Balet din Republica Moldova: Anastasia Homițicaia în rolul lui Aeginei, Tudor Tudose în rolul lui Harmodius sau Ivan Ivanișin interpretându-l pe Crassus.


Teatrul de Operă și Balet din Chișinău în concert la București

Un simbol incontestabil al culturii moldovenești este Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” din Republica Moldova. Cu patos în suflet și pasiune pentru artă, balerinii și soliștii trupei de operă au cucerit nu doar inimile moldovenilor, ci și ale spectatorilor de peste hotare.

Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” din Republica Moldova este un simbol incontestabil al culturii moldovenești. Înființat în anul 1956, evoluția culturii din Republica Moldova este strâns legată de viața artistică din URSS, unii dintre cei mai cunoscuți tenori și balerini formându-se în școlile rusești de operă și balet.

Teatrul își îmbogățește repertoriul la finele anilor ‘70 cu titluri clasice de operă și de balet dintre cele mai cunoscute, de la Rigoletto, Traviata sau Trubadurul de G. Verdi la Tosca şi Madame Butterfly de G. Puccini, Cneazul Igor de A. Borodin la Lacul Lebedelor și Spărgătorul de nuci. Pe parcursul anilor, repertoriul s-a diversificat, cuprinzând nemuritoarele opere clasice, dar și opere moderne precum Alba-ca-Zapada și cei șapte pitici de Bogdan Pavlovski, Romeo și Julieta de Sergei Prokofiev, Prințul și cerșetorul de N. Simonean, puse în scenă de coregraful Eugen Gârneț.

Perioada de după 1990 a însemnat pentru Teatrul Național din Chișinău o afirmare și colaborări la nivel internațional, concretizate prin turnee în Marea Britanie, Rusia, Italia, România, Franța, SUA sau Vietnam.

Astăzi din trupa de operă și balet fac parte balerini și soliști talentați, care au cucerit nu doar inimile moldovenilor, ci și ale spectatorilor de peste hotare. Printre cei care pun în scenă în prezent opere și piese de balet se numără Anastasia Homiţcaia, Alexandru Balan, Mariana Anghilinici, Tatiana Casian, Eugeniu Tcaci, Tudor Tudose, în coregrafia lui Igor Gherciu.

Vă invităm să admirați o parte dintre artiștii Teatrului de Operă și Balet din Republica Moldova într-un spectacol grandios, Spartacus, adaptat după romanul cu același nume al lui Raffaello Giovagnoli. Alături de artiștii rusi si moldoveni vor fi pe scenă și Vlad Mărculescu și Erica Pinzano, soliști ai Operei Române din Iași.

 

 

Vlad Mărculescu, prim balerin la Opera Națională din Iași

Prim solist în Corpul de Balet al Operei Naționale din Iași, Vlad Mărculescu a servit întotdeauna publicului său grația artei adevărate. Cu o personalitate conturată prin prisma diverselor roluri interpretate, se remarcă printr-o serie de proiecte la care a luat parte în țară și în străinătate.

„Un om simplu pentru că a fi simplu e cel mai greu.”

În vârstă de 29 de ani, Vlad este prim solist în Corpul de Balet al Operei Naționale din Iași. Cu talent și pasiune pentru ceea ce face, a servit întotdeauna publicului său grația unei arte adevărate.

Arta sa presupune atât fericirea extazului cât și agonia dramatică, trăiri pe care, cu o maleabilitate artistică impresionantă, Vlad a reușit să și le însușească în interpretarea unor roluri complexe și intrigante: de la prințul lui Piotr Ilici Ceaikovski din Spărgătorul de nuci la Seigfried din Lacul lebedelor sau, mai nou, legendarul Spartacus.

Atunci când vorbește despre marea sa iubire, baletul, artistul susține că mai mult decât un simplu dans, e o formă de exprimare artistică unică, în care devii totuna cu muzica. Mișcările sunt o oglindire a trăirilor interioare, iar singura lumină care te poate motiva spre mai mult e pasiunea.

Numărul impresionant de partituri în care a jucat, diferitele ipostazele pe care le-a interpretat, dar și experiența de viață au reușit să contureze un portret specific unui artist desăvârșit. Înzestrat cu darul unui destin trăit printre aplauze, a reușit să impresioneze publicul unor scene importante din America, Rusia, Ungaria, Italia, Japonia sau Malaezia. În Budapesta a avut șansa să facă parte din proiecte importante, precum Petite Mort sau Îmblânzirea scorpiei, dar și să îi aibă mentori pe unii dintre cei mai cunoscuți maeștri ai baletului. Pe scena Operei Naționale din Iași a pus în scenă roluri în spectacole precum Lacul lebedelor, Spărgătorul de nuci, Giselle, Don Quijote, iar interpretările și mișcările pline de grație au stârnit admirația publicului ieșean și a adunat ropote de aplauze cu fiecare apariție.

Publicul bucureștean îl va putea vedea jucând interpretând rolul lui Spartacus în spectacolul de balet cu același nume pe 7 octombrie la Sala Palatului. Vlad va urca pe scenă alături de Erica  Pinzano, dar și împreună cu o parte a baletului Teatrului de Operă și Balet din Chișinău.

Trends & News
RAD ART FAIR
16-19
mai
RAD ART FAIR
Bucuresti
Caro
GALA FOLCLORULUI  ROMANESC-2024
12
iun
GALA FOLCLORULUI ROMANESC-2024
Bucuresti
Sala Palatului
BRUCE DICKINSON + special guest Trooper
3
iun
BRUCE DICKINSON + special guest Trooper
Bucuresti
Arenele Romane
Art Safari Editia Taine si Comori
8 mar
28 iul
Art Safari Editia Taine si Comori
Bucuresti
Palatul Dacia-Romania
Tot ce te intereseaza, direct in inbox.
Aboneaza-te la newsletter-ul nostru, fii primul la care ajung evenimentele noi.
Nu ai gasit inca evenimentul tau?
Cauta aici dupa cuvinte cheie.
Urmareste noutatile pe:
© 2024 Ticketing Nation S.R.L. . Toate drepturile rezervate.
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Am inteles